Tulkin joulu

Eroavatko viittomakielen tulkin joulukeikat vuoden muusta työstä? Entä voiko tulkatessa saavuttaa joulumielen? Näistä kertoivat keskitalven juhlan kynnyksellä Sivupersoonan Anni Kervinen ja Anna Oranne.

Pitääkö kiirettä?

Anni: Joulun alla olen koittanut tehdä niin paljon töitä kun on tarjolla, jotta voin hyvällä omallatunnolla pitää vapaita. Jouluun työt loppuvat kuin seinään. Koulut ovat lomilla ja asioita hoidetaan vähemmän vuoden alussa. Osa tulkeista pitää alkuvuonna lomansa.

Anna: Ei niinkään enää. Joulukuun puolivälistä hiljenee kun kerhot ja harrastukset menevät tauolle. Viikonloppuhommia on ollut tarjolla ja iltakeikkaa on enemmän.

Onko takki tyhjä näin vuoden lopulla?

Anna: On! Syksy on ollut tosi kiireinen, mikä on toisaalta hyvä juttu.

Anni: Ei ollenkaan! Matkalaskut ja työkirjaukset on tehtävä ennen vuodenvaihdetta, mutta sama hommahan on edessä joka kuukausi.

Päiväkodin lasten esitys on yksi vaikeimmista tilanteista olla liikuttumatta

Millaisia joulukeikat ovat?

Anna: Joulukirkko, päiväkotien ja harrastusten joulujuhlat…

Anni: Koulujen joulujuhlaa, Tampereella on kuurosokeiden jouluohjelmaa. On evankeliumia ja joululauluja.

Miten suhtaudut joulusisältöiseen tulkkauksen?

Anna: Olen laulanut kuorossa ja viettänyt muutenkin paljon joulua, joten nämä jutut lähtevät aika lailla selkärangasta. Haluan kuitenkin vilkaista tilaisuuksien ohjelman etukäteen.

Anni: Joululauluja on tosi kiva päästä tulkkaamaan! Siinä pystyy ehkä revittelemään enemmän kuin normitulkkauksessa. Eivät kaikki tietenkään ole jouluihmisiä, mutta tulkkihan ei näytä omia mielipiteitään (naurua).

Moni osaa arvostaa sitä, että tulkki on töissä jouluna

Voiko keikalla yllättää joulumieli?

Anni: Voi! Joulumieli yllättää aina joululaulua tulkatessa. Myös päiväkodin lasten esitys on yksi vaikeimmista tilanteista olla liikuttumatta. Mutta sehän on vain inhimillistä.

Anna: Joo… asiakkaat ovat hyvällä tuulella ja pääsee itsekin jakamaan joulumieltä. Moni osaa arvostaa sitä, että tulkki on töissä jouluna, eikä raha ole ainoa motiivi. Siinä mielessä jouluna työ tulee enemmän näkyväksi.

Oletko jouluihminen?

Anni: Rakastan joulua. Voisin viettää joulua vaikka vuoden ympäri… tai ehkei se sitten olisi niin hauskaa.

Anna: Olen! Siksi haluankin rauhoittaa jouluajan, enkä ole tänä vuonna aattoa töissä. Sinkkuaikana tein sitäkin.

Miten uusi työvuosi lähtee käyntiin?

Anni: Tammikuussa työ muuttuu taas erilaiseksi.

Anna: Pitäisi päättää ajoissa, miten lomansa pitää ja jaksottaa työnsä paremmin. Se voisikin olla mun uudenvuoden lupaus.

Hyvää joulua kaikille!

Kirjoittaja on copywriter, tietokirjailija, muusikko ja Sivupersoonan entinen naapuri, joka kyselee alan tyypeiltä ja kirjoittaa siitä kuukausittain Sipen blogiin.

Onko sinulla kokemuksia joulutulkkauksista? Yllättääkö joulumieli?

-Matti Huhta

Kirjoittaja on viestintähemmo ja Sivupersoonan entinen naapuri, joka kirjoittelee Sipen blogiin.

Kommentoi