Tehtäisiinkö yhdessä parempaa palvelua?

Tehtäisiinkö yhdessä parempaa palvelua?

(Olemme kovia kehittämään toimintaa, mutta visuaalinen ilmaisu ei taida olla ydinosaamistamme…)

Tampereella kokoontui 7. lokakuuta joukko alansa rautaisia osaajia, puheterapeutteja ja puhevammaisten tulkkeja. He ovat avainasemassa lukuisten ihmisten kommunikoinnissa. Tarkemmin sanottuna ilman näitä ammattilaisia monen puhevammaisen sosiaalinen elämä olisi umpikujassa. Joukon yhteisenä tavoitteena on kommunikointimahdollisuuksien parantaminen ja itsenäisen toiminnan tukeminen.

Tapaamisessa eniten keskustelua herätti vähäinen yhteistyö.

Sitä sekä puheterapeutit että tulkit kuitenkin olisivat valmiita tekemään, monialaisesti. Rikkonainen palveluketju on yhtenäistettävä. Asiakas pitää saada aidosti keskiöön ja mukaan palvelun suunnitteluun.

Viestikapula on pudonnut

Tulkkauspalvelun siirtyessä Kelan hoidettavaksi 2010 hävisi yhteistyö puheterapeutin, tulkin ja kunnan sosiaalityöntekijän väliltä. Pirkanmaalla tilannetta ei helpota puheterapia-alan ammattikunnan nuorentuminen. Kokeneet, moniammatillista yhteistyötä tehneet puheterapeutit vähentävät työntekoaan ja nuoret osaajat astuvat kentälle.

Yhteistyö ammattiryhmien välillä ei synny itsestään – se pitää luoda.

Pyrkimystä voi edesauttaa koulutuskentän uudistuminen, josta esimerkkinä korkeakoulujen halu toimia yhdessä kuten Tampereella. Moniammatillinen yhteistyö voisi alkaa jo opiskeluaikana ja jatkua luonnollisesti työelämässä.

Tulisitteko mukaan?

Hyviä asioita tapahtuu tekemällä! Olemme Sivupersoonassa valmiita kantamaan kortemme kekoon. Juuri nyt on hyvä hetki kehittää yhteistyötä, jotta asiakkaat saavat laadukasta palvelua ja yhteiskunnan rahoille saadaan parempi vaikuttavuus.

Haastankin teidät kehittämään alaa kanssamme, asiakkaiden parhaaksi.

Järjestämme alkuvuodesta 2015 Tampereella puheterapeuteille ja puhevammaisten tulkeille uuden tapaamisen. Laitahan minulle viestiä, niin kerron lisää lähempänä!

Petri Nikkanen

Kehityspäällikkö, Tulkkipalvelut Sivupersoona
0400 300 144

petri.nikkanen@sivupersoona.com

PS. Niin, se sote

Kannattaako uutta toimintamallia tai yhteistyötä rakentaa, jos kohta se romutetaan kuitenkin? Kyllä! Mielestäni koskaan ei ole hyvä hetki odottaa. Ja hei, peruspalveluministeri Susanna Huovinen kuntakierroksellaan Hämeenlinnassa lupasi, ettei toimivia palveluketjuja rikota sote-härdellin yhteydessä!