SiPe sai laulavan ”small-talk -tulkin”

SiPe sai laulavan ”small-talk -tulkin”

Anna Peuravaara / Sivupersoona

Anna Peuravaara, viittomakielen tulkki

Toimipiste: Helsinki
Kotoisin: Suomussalmi
Opiskellut: Kuurojen kansanopiston vk-linja kuuleville; HUMAK, valmistunut 2014
Ikä: 26
Harrastaa: kieliä (englanti, ruotsi, saksa, ranska, japani ja italia), laulua, useiden instrumenttien soittoa, runojen kirjoittamista…

Teini-ikäisenä Anna Peuravaarasta piti tulla lääkäri. Lukioaikana tähtäimessä oli psykologin ura, kunnes Abikalenteria selaillessa silmiin osui Haluatko viittomakielen tulkiksi?

Nyt takana on kolme vuotta ammatillista tulkkausta, helmikuusta lähtien Sivupersoonan palveluksessa. SiPe oli tuttu harjoitteluajoilta, jolloin Tampereen toimipisteen rento, mutta ammattimainen työkulttuuri teki Annaan vaikutuksen.

Opiskelijana minut otettiin mukaan tasaveroisena. Siitä jäi hyvä fiilis.

Ensimmäinen alan työpaikka valmistumisen jälkeen oli toisen yrityksen palveluksessa Helsingissä. Vertaistuki oli vähissä: Anna oli ensimmäisen puolen vuoden ajan toimipisteen ainoa viittomakielen tulkki.

Se oli suora upotus jääkylmään veteen. Alkuun olin aika paniikissa, vaikkei sitä silloin tajunnutkaan.

Työt lähtivät kuitenkin rullaamaan. Annan mielestä hyvillä sosiaalisilla taidoilla pärjää pitkälle, vaikkei sitä opiskeluaikana kovin paljoa korostettu. Taidot tulevat kokemuksen mukana eikä mokaaminen ole niin vakavaa. Riittää kun yrittää parhaansa ja pyrkii oppimaan virheistään.

Kun pesti Sivupersoonassa avautui, ei kuukausipalkan ja ”kahdeksasta neljään” –työn jättäminen pelottanut. Sen sijaan houkutti työn määrään vaikuttaminen oman elämäntilanteen perusteella.

En taida sitten olla kovin säännöllinen ihminen!

”Small-talk –tulkiksi” itseään tituleeraava Anna pitää kohtaamisista, nyanssien ja tunnelmien välittämisestä sekä oivallusten tuottamisesta. Raskaimpina työpäivinä keikka on vienyt hautaustoimistoon ja syöpädiagnoosia kuulemaan. Kaikissa tilanteissa on kuitenkin toimittava ammattimaisesti.

Parhaimmillaan työ on niin sujuvaa, ettei tulkin läsnäoloon kiinnitä huomiota.

Tulevaisuudessa houkuttavat mm. teatteri-, musiikki- ja kansainväliset tulkkaukset sekä opettaminen. Tällä hetkellä Anna keikkailee Helsingissä myös ilman viittomia, Hartwall-areenan katsomossa järjestyksenvalvojana.

On siellä paljon paimentamistakin, mutta samalla näkee lätkämatsit ja keikat!

-Matti

Kirjoittaja on viestintähemmo ja Sivupersoonan entinen naapuri, joka kirjoittelee Sipen blogiin.