Pipsojen matkassa: MM-kisaraportti

Pipsojen matkassa: MM-kisaraportti

Jo ennen lähtöä tiedettiin, että vastassa tulee olemaan kovia joukkueita. Euroopan mestari Puola, Aasian mestari Japani ja rakas vihollinen Ruotsi. Arpaonni ei siis ollut meidän puolellamme, mutta kaikki joukkueethan, jotka tänne asti ovat selvinneet, ovat maailman parhaimpia.

Suomi-Puola

Lauantaina saimme ensimmäisenä vastaan meidät viime vuonna aika lailla rökittäneen Puolan. Realistinen tavoitteemme oli kuitenkin hävitä Puolalle vähemmän kuin viime vuonna EM-kisoissa. Puola oli lisäksi aika selkeä voittajasuosikki, joten kovassa paikassa oltiin. Jännitys oli tytöillä kouriintuntuva ja jokaisella oli keskittyminen hiukan kateissa. Lopputulos oli Pipsojen näkökulmasta odotettu ja Puola voitti ottelun 11-1. Osasimme odottaa tätä, mutta parempaankin olisimme pystyneet. Laitetaan osittain jännityksen piikkiin muutama maaleista.

 

 

Suomi-Japani

Seuraavaksi sunnuntaina vastaan asteli Japani. Tämä olikin mielenkiintoinen peli siitä syystä, ettemme olleet koskaan kohdanneet Japania, eikä meillä ollut mitään ennakkotietoa joukkueesta. Valmentaja oli ehtinyt hetken katsella Japanin peliä Ruotsia vastaan, joten joitakin vinkkejä tytöille annettiin ennen ottelua. Alku sujui rauhallisin mielin ja puolustus pysyi tiiviinä. Ottelun edetessä joukkueiden välinen tasoero alkoi kuitenkin näkymään ja Japani ryhtyi saamaan palloja verkkoon. Upean taistelun jälkeen jäimme kuitenkin maaleitta ja ottelu päättyi Japanin hyväksi 6-0.

Suomi-Ruotsi

Kauaa emme kuitenkaan ehtineet asiaa murehtia, kunnes seuraava taisto olikin jo ovella. Maanantaina saimme vastaan naapurimaa Ruotsin. Nyt oltiinkin jo jännän äärellä, sillä myös Ruotsi oli hävinnyt ottelunsa Japania ja Puolaa vastaan. Voitto merkitsisi paikkaa 8.parhaan joukossa ja häviöllä mentäisiin taistelemaan sijoista 10-12. Suomi ensikertaisena kisoissa ja 8.parhaan joukossa kuulosti suorastaan taianomaiselta! Nyt oli kaikkien laitettava itsensä likoon 100-prosenttisesti.

Otteluun lähdettiin suomalaisella sisulla ja voitontahdolla. Pipsat taistelivat hyvin ensimmäisen erän ja puoliajalle lähdettiinkin 2-1 johdossa. Unelma oli jo lähellä. Nyt mitattiin sekä pelaajien henkistä että fyysistä puolta. Loukkaantumisia koettiin ja kylmäpussit sekä -sprayt olivat kovassa käytössä. Pelaajat antoivat kirjaimellisesti itsestään kaiken, mutta se ei vaan tällä kertaa riittänyt. Ruotsi kiipesi rinnalle, ohi ja vei lopulta ottelun 7-2. Harmitus oli tytöillä kova. Kyyneliä vuodatettiin ja ottelua purettiin vielä illalla.

 

Välipäivästä virtaa voittoon

Tiistaina olikin vuorossa vähän hemmotteluhierontaa ja halukkaille treeniaikaa. Ruotsi ottelu oli ollut kovaa taistelua ja osa pelaajista jäi lepuuttelemaan jalkojaan hotellille. Loppujen pelaajien kanssa pidettiin hauskaa pallon kanssa kevyin mielin. Illaksi kaikki suuntasivatkin hallille katselemaan muiden maiden pelejä.

Keskiviikkona vuorossa oli jatko-ottelu, joka ratkaisisi sijojen 9-10 tai 11-12 kohtalon. Pipsat kohtasivat toisen Aasian maan, Thaimaan. Valmentaja oli taas tehnyt taustatyötä ja tiedossa olisi peli, josta todennäköisesti irtoaisi ensimmäinen MM-voitto Suomelle. Tunnelma pukukopissa olikin jo tutun rentoa Pipsojen hauskuuttelua ja muutama tanssiliikekin irtosi pelaajilta ennen ottelua.

Ottelua oli tuskin ehtinyt muutamaa minuuttia pidempään kulua, kun olimme jo 2-0 johdossa. Hiukan ehkä uuden ja jännittävän tilanteen edessä, muutama nukahdus sattui ja Thaimaa sai tasoitettua pelin. Minuutin aikalisä oli hyvä ottaa tähän väliin ja valmentaja piti palopuheen tytöille. Tämä tehosi ja pallo saatiinkin muutamaan kertaan sujautettua toiselle puolelle verkkoa. Ottelu päättyi tilanteeseen 5-2 ja Pipsojen ensimmäinen MM-voittohaave muuttui todeksi!

 

Pitkä turnaus vaatii kaikkien panosta

Seuraavana päivänä oli ansaittu vapaapäivä ja tiedossa oli pitkään suunniteltu reissu läheiselle Rheinfall-vesiputoukselle. Tätä olikin jo odotettu! Tiukka otteluaikataulu oli vaatinut veronsa ja oli mukava päästä viettämään vapaa-aikaa. Väliin oli ihana vähän nauraa ja vitsailla.

Perjantaina oli vuorossa turnauksen viimeinen ottelu, jossa ratkaistiin sijat 9. ja 10. Saimme vastaamme Irlannin, joka kaikkien yllätykseksi oli pärjännyt kisoissa omaan tasoonsa nähden heikosti. Luvassa olisi siis tiukka ottelu, joten kaikkien panosta otteluun tarvittiin. Teippausjononi oli kasvanut tasaiseen tahtiin turnauksen edetessä ja myös huoltajana sain tehdä kaiken mahdollisen, jotta tyttöjen nilkat saataisiin pelikuntoon. Nyt lähdettiin otteluun nauttimaan ja pitämään hauskaa, mutta kuitenkin kovalla taistelutahdolla. Jokainen sija ylöspäin olisi saavutus näille ensikertalaisille.

 

 

Taistelu oli tiukka ja tilanteita nähtiin molemmin puolin kenttää. Edes hattutemppu Suomelta ei riittänyt, vaan Irlanti vei tällä kertaa 6-3 voiton. Valmentajan toive ja tavoite viimeisen pelin voitosta ei nyt toteutunut, mutta Thaimaa-voitto ja MM-kisojen 10. sija kuitenkin lämmitti sydäntä. Ylpeitä suorituksesta saa olla ja pitääkin, mutta töitä on vielä tehtävä, mikäli seuraaviin kisoihin haluaa mukaan kärkikahinoihin.

Lauantain vietimme pronssi- ja finaalipelien lomassa ja illemmalla luvassa oli vielä päätösseremonia. Sunnuntaina Pipsat suuntasivatkin kohti kotia ja reilun viikon kisamatka saatiin pakettiin. Nokat kohti seuraavia kisoja ja leirejä!

 

– Janiina Laitinen

Kirjoittaja on Sivupersoonan viittomakielen tulkki, joka raportoi paikan päältä Pipsojen huoltajan roolissa.