Susannan ja Petrin uudet kuviot

Sivupersoonan Tampereen toimistolla Susanna ja Petri eivät liidä jäätanssin vaan välityksen ja liiketoiminnan kehittämisen pyörteissä. Mitä he tekevät ja mistä tulevat?

Tulkkauksen välittäjästä tulkeista välittäjäksi

Susanna Volanto

Ikä: 29
Kotoisin: Turku (syntynyt Kaarinassa)
Koulu: DIAK
Harrastaa: piirrosohjelmien dubbaus, teatteri ja musiikki
Perhe: puoliso, alle kouluikäiset kaksospojat

Susanna tunnustaa hieman katselleensa Sivupersoonaa ”sillä silmällä” jo toimiessaan Evantialla viittomakielen tulkkina ja Kelan tulkkivälityksessä. Kelan siirrettyä välitystoiminnan itselleen pikkulinnut lauloivat, että välittäjälle olisi SiPessä tarvetta. Pian Susanna napattiin tuuraamaan Taina ”Taiku” Kulmasta vuoden mittaisen vuorotteluvapaan ajaksi.

Susanna on työskennellyt tulkkien välittäjänä, viittomakommunikaation opettajana ja viittomakielen tulkkina. Nykyisessä pestissä tämä on tehtävien tärkeysjärjestys – tulkkauskeikoille ei tällä hetkellä ole aikaa.

Kelan välittäjänä viihdyin työssäni, mutta se oli hektisempää. Pyöritin isompaa palettia.

Nykyisessä tehtävässä tärkeintä on helpottaa tulkkien työtä ja antaa heidän keskittyä itse tulkkaukseen. Ihmisiä tapaa enemmän, mikä sopii sosiaaliselle Susannalle.

– En ole työpäivän jälkeen poikki, vaan täynnä virtaa!

Parasta työssä on itse välitys ja opetus. Turhia hierarkioita ei ole ja työpaikalla vallitsee tekemisen meininki.

Jokaisella on oikeus sanoa ja ideoida, miten asioita voisi tehdä paremmin.

Kehittävää ovien avaamista

Petri Nikkanen

Ikä: 32
Kotoisin: Tampere
Koulu: TAMK liiketalous / Proakatemia
Harrastaa: kestävyysurheilu: juoksu, pyöräily, uinti
Perhe: puoliso, alle kouluikäiset tytär ja poika

Petri Nikkasen vastuuna ovat uudet liiketoiminnot ja kesään asti myös puhevammaisten tulkkauksen esimiestyö. Kuten Susannankin, Petrin on katsottava alaa ”vuosia eteenpäin”.

Koitan avata ovia uudenlaiselle tekemiselle ja välillä vähän sekaannun nykyiseenkin.

Liiketoiminta tuli Petrille tutuksi jo opiskeluaikana. Proakatemiassa mies oli mukana synnyttämässä osuuskuntamuotoista Persoonaa (myöhemmin markkinointiviestintätoimisto Persoona Oy), mutta tämä polku ei ollut häntä varten. Opiskelun jälkeen Petri aloitti telemarkkinointiyritys Suomen Telecenterissä. Kyvykäs puhelinmyyjä eteni vähitellen tiiminvetäjäksi, esimieheksi, osakkaaksi ja esimiesten esimieheksi.

-Telecenter oli kova ja hyvä koulu. Siellä tehtiin asioita eri tavalla kuin alalla yleensä. Onhan Sivupersonallekin sanottu, ettei tuntisopparit viittomakielen tulkeilla tule ikinä toimimaan.

Vuodet kuluivat ja asiat kasvavassa Telecenterissä rullasivat mukavasti. Lopulta aamulla töihin lähtiessä ei kuitenkaan tuntunut tarvittavaa paloa. Ala oli nähty. Vanhoilta opiskelukavereiltaan Petri kuuli SiPen hakevan toiminnan kehittäjää. Pian oltiinkin heidän kanssaan keskustelemassa uusista haasteita. Uudenkin työnantajan arvot oli helppo jakaa. Verovaroille halutaan tuottaa parasta vastinetta, mikä näkyy työyhteisössä.

Näin sitoutunutta ja motivoitunutta porukkaa en ole ennen tavannut.

Liiketoiminnan kehittäjän työn itsenäisyys miellyttää, samoin jatkuva keskustelu. Työssä pääsee toteuttamaan asioita, joita ihmiset haluavat tehdä.

– Kun meillä SiPessä työntekijä lisäkouluttautuu, selvitämme, voisiko siitä tehdä liiketoimintaa.

Ala on muutoksessa, mutta esimerkiksi puhevammaisten tulkkausta ”tullaan tarvitsemaan aina”. Tuntityöläisiä on yhä enemmän. Vapautta osataan arvostaa ja tulkkien toimeentulo on ollut hyvä.

Sivupersoonan toimistolla Hämeenpuiston yllä Petri vastailee kysymyksiin sohvalta käsin, villasukat jalassa. Kauluspaitakin on tänään jäänyt kotiin.

Mutta VOISIN olla puku päällä, eikä kukaan katsoisi hassusti!

Ruuhkavuosien rakentajat

Kysymys vapaa-ajasta saa Susannan ja Petrin – molemmat pienten lasten vanhempia – hieman huokaisemaan. Petri on rakentamassa taloa ”alusta loppuun” ja Susanna hankki Tampereen Ikurista ”hetken mielijohteesta” ihanan rintamamiestalon vuosimallia ’59. Kun vapaa hetki koittaa, Susanna suuntaa juoksulenkille tai salille. Petrille mannaa on 4-5 tunnin pyörälenkki yksin.

Ai niin, Susannan eloisaa ääntä voi toimiston ja puhelimen lisäksi kuulla Juniori-kanavan lastenohjelmissa.

Dubbaus on harrastus ja leikkiä. Onhan sekin omalla tavallaan tulkkausta!

Kirjoittaja on viestintähemmo ja Sivupersoonan entinen naapuri, joka kirjoittelee Sipen blogiin.

– Matti Huhta

 

Kommentoi