Rakkaudesta kieleen – viittomakieliset sivumme ovat meiltä sinulle

 

Viittomakieli on mahtava kieli ja olemme kaikki ihastuneet siihen ja sen ainutlaatuisuuteen. Sivupersoonan uusia internetsivuja tehdessämme päätimme, että sivut tullaan julkaisemaan myös viittomakielellä – yhdellä työkielistämme. Vaan kuka sivut kääntäisi – natiivi kielenkäyttäjä vai viittomakielen tulkki? Silloin jo mietin, että haluaisin nettisivujen kautta saada tulkkejamme paremmin esiin. Mutta miten asiaan suhtauduttaisiin, jos viittomassa olisikin vasta aikuisiällä kielen oppinut henkilö? Puntaroin asiaa paljon sekä itsekseni että Sivupersoonan muiden työntekijöiden kanssa.

Asiaa pohtiessamme mietimme paljon myös nettisivujen tarkoitusta. Meille ne ovat sähköinen ikkuna Sivupersoonan maailmaan: arkeemme, arvoihimme ja tapaamme tehdä asioita.

Nettisivuillemme on koottu kaikki se, jonka me yhteisönä haluamme kertoa sinulle – asiakkaamme, yhteistyökumppanimme tai muuten vaan ihana kaverimme. Lopulta päädyimme siihen, että haluamme myös viittomakielisten sivujemme olevan omin käsin tuotettu viesti meiltä sinulle.

Kokosimme käännöstyöhön tiimiin, jossa oli niin kokeneita konkareita kuin vasta hetken viittomakielestä hurmaantuneita.

Minulla oli hyvin varma tunne, että näiden viiden ammattilaisen kanssa saamme varmasti hyvää aikaan. Vahvuutena kaikilla tiimimme tulkeilla on asiakaskunnan vahva tuntemus, molempien kielien hallinta sekä sen kääntäminen ja tulkkaaminen päivittäin. Ymmärsimme ja hyväksyimme jo etukäteen, että kielen pienet nyanssit eivät välttämättä aikuisiällä kielenkäyttöön enää tartu. Tulkattu viittomakieli ei siten ole täydellistä, eikä käännöstyö toisaalta koskaan olekaan. Sitä voisi hioa moneen kertaan aina uudestaan!

Tulkkaus on akateemisten määrittelyjenkin mukaan “ajatusten ja ideoiden siirtämistä kielestä toiseen”. Ajatusten jakamiseen ei ole olemassa vain yhtä kaavaa, ja sehän se onkin kaiken kommunikaation suola ja pippuri! Tärkeintä on halu ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.

Tässä siis ajatuksiamme meiltä sinulle. Kurkkaa sisään! viittomakieli.sivupersoona.com

-Tarja

Kirjoittaja on Sivupersoonan viittomakielen tulkkauksen palvelupäällikkö.

Kommentoi